L’ENTORN

El pic de Penyagolosa, amb 1.814 metres d’altitud, és el cim més elevat dels territoris de parla valenciana. L’any 2006 va quedar dins de les 1.095 hectàrees de terreny que van ser declarades Parc Natural, el qual abasta part dels termes municipals de Vistabella del Maestrat, Xodos i Villahermosa del Río. En dies clars, des d’ell es pot veure des del Delta de l’Ebre fins al Montgó, passant per les Illes Balears.

En els últims contraforts del sistema Ibèric i la serralada coster-catalana, el massís del Penyagolosa forma part d'una cruïlla d'ambients geològics, biològics, culturals i socials. La combinació de substrats calcaris i silicis i el seu clima mediterrani amb influències continentals li conferixen una gran diversitat d'espècies botàniques. Les nevades durant l’hivern i part de la primavera, les abundants precipitacions i l’altitud, fan que moltes zones siguen més pròpies de regions pirenaiques. Trobem així espècies d’arbres i plantes endèmiques, rares, amenaçades o típiques d’altres zones, tals com el gerani del Penyagolosa, el lliri de neu, el grévol, el teix, l’auró, el faig, el reboll, el roure, etc.

Dins del parc natural hi ha una micro reserva vegetal, el Barranc de la Pegunta, que el botànic Cavanilles va visitar al s. XVIII donant fe de la seua biodiversitat. En ell també trobarem un dels escassos boscos de roures rebolls existents al nostre territori.

Pel que respecta a fauna, trobem cabres munteses, porcs senglars, raboses, gats salvatges, teixons, llebres, eriçons, àguiles reials, voltors, mussols, rates penades de cova o precioses papallones, entre d’altres, fet que va possibilitar la declaració com a Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) i Lloc d’Importància Comunitària (LIC), formant part de la Xarxa Natura 2000.

Esta muntanya és una fita senyera del poble valencià, tota una autèntica icona identitària, gràcies a múltiples causes: És un símbol per la seua altitud i per la seua silueta escarpada i punti-aguda, que pareix voler tocar el cel, i que s’aprecia des de quasi tota la província i més enllà. És la muntanya per excel·lència per als excursionistes valencians, perquè en ella es poden realitzar multitud d’excursions per paratges quasi verges que encara conserven costums i modes de vida tradicionals. Esta muntanya és, a més, un lloc màgic i místic, focus d’atracció religiosa manifestada en el santuari de Sant Joan de Penyagolosa, situat als seus peus. Este lloc rep, any rere any des de fa segles, les peregrinacions de la major part dels pobles que l’envolten, la més coneguda de les quals la dels Pelegrins de Les Useres, declarada Bé d’Interés Cultural Immaterial.